A: Het van op afstand bestellen van medicamenten gaat zeker terug tot de 19e eeuw, toen men medicamenten aanbood en bestelde via postwisseling. Wanneer het w.w.w. ongeveer 30 jaren geleden van de grond kwam was het te verwachten dat deze handel ging verschuiven naar het internet. Het duurde echter tot 1999 vooraleer er een betrouwbare manier was om medicamenten online te bestellen. De pionier was drugstore.com, een Amerikaanse website. Het Amerikaanse libertaire handelsklimaat leent zich vanouds goed voor innovatieve nieuwe manieren om handel te drijven. Rond 2014 doken de eerste online farmaceutische diensten platformen op, en hier zijn we.

A:

  1. De site heeft sowieso Nederlandstalige dokters nodig omdat haar klantenbestand Nederlandstalig is. Dat wil zeggen dat in principe sowieso al enkel Vlaamse (Belgische) en Nederlandse dokters in aanmerking komen.

  1. Belgische dokters mogen van de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren geen diagnoses stellen zonder fysiek contact.

A: Er is vanuit de overheid geen wettelijk kader om telegeneeskunde te ondersteunen. Er zijn enkel deontologische regels en beroepsafspraken in verband met telegeneeskunde waar dokters wettelijk door gebonden zijn. In dit kader verbiedt de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren dat een arts op afstand, zonder fysiek contact, een diagnose stelt. Anderzijds is er in de RIZIV-nomenclatuur geen code om telegeneeskundige prestaties te factureren. De patiënt kan zodoende geen recht doen gelden op de Riziv-terugbetaling als zorg-op-afstand is gefactureerd. Deze feiten maken een volwaardige telegeneeskunde onmogelijk.

A: Dokters mogen uitleg geven over gezondheid en ziekten, zolang er daarbij geen diagnostische uitspraken worden gedaan. Monitoring van patiënten op afstand kan ook. Met ‘op afstand’ hebben we het hier voornamelijk over telefoon, video conference, chat etc.

A: De ontwikkeling van de geneeskunde en de farmaceutische handel ging hand en hand met de ontwikkeling van de rechtsstaat. Doorheen de geschiedenis van de farmacie – het aan de man brengen van geneesmiddelen, ontwikkeld door sjamanen, kruidenvrouwtjes, proto- dan wel moderne wetenschappers – heeft de kwestie van betrouwbaarheid altijd een centrale rol gespeeld, omdat genezing gelinkt is óf aan gezondheid en vreugde, óf aan lijden en dood.

Met dat staten zich verder ontwikkelden en de principes van de rechtsstaat en de rule of law steeds dieper geworteld raakten in de samenleving en de geesten van de mensen, versterkte ook de regelgeving en het vertrouwen van individuen dat de meeste medemensen de regels zullen volgen. Deze culturele evolutie naar wederzijds vertrouwen en zelfdiscipline maakte de hedendaagse bescherming en garantie, aangaande de kwaliteit van medicijnen, mogelijk.

A: Misschien wanneer iemand weinig geld heeft om naar de dokter te gaan en de normale prijs te betalen in de apotheek dat zulke sites plaatsen zijn waar men de medicatie kan kopen die men anders niet kan kopen. Of wanneer men medicamenten off-label wil gebruiken en men af wil van de hassle van voorschriften. Maar naar onze mening wegen al deze ‘voordelen’ hoegenaamd niet op tegen het risico dat je neemt door medicatie te nemen waarvan je niet weet wat er werkelijk in zit. Dit kan levensgevaarlijk zijn en als we ernstige gezondheidsproblemen krijgen of zelfs sterven verliezen we de mogelijkheid om eender welk ander doel te bereiken waar we van drome

V: Was aderlating onzin?
A: Ondanks dat de theorieën die men koesterde over het waarom dat aderlating voor bepaalde aandoeningen werkt niet juist warern pastte men de techniek met tevredenheid toe, voor duizenden jaren. Het zou kunnen te maken gehad hebben met het ijzergehalte dat omlaag ging door de aderlating. Bepaalde bacteriën hebben ijzer nodig om te groeien. Aderlating zou kunnen helpen tegen infecties van die bacteriën.

A: Studies hebben uitgewezen dat knaagdieren schildklierkanker krijgen van hoge dosissen GLP-1 analoog. Bij de mens is het verband echter nog niet aangetoond. Voorzichtigheidshalve raadt men mensen die schildklierkanker hebben of het ooit hadden of het in hun familie hebben, af van GLP-1 medicamenten te gebruiken.

A: Fosfodiësterase inhibitoren zoals Viagra ontspannen de bloedvaten rond de penis, en laten, op deze manier, in het geval er opwinding plaatsvind, het bloed rond de penis toe, van er in te stromen, zodat deze zich op kan richten. Het medicijn zelf verhoogt de opwinding niet, noch maakt het de penis hard. Het verwijderd simpelweg de hindernissen die de volledige voltooing van het natuurlijke opwindingsproces tegenhouden.