Mysimba kopen

Mysimba

Online service: België

Online service: Nederland

Mysimba, Contrave genaamd in de VS, is, ondanks de stevige GLP-1 competitie, nog steeds een populair medicament om ernstig overgewicht te behandelen.

Overal verkrijgbaar

Buurtapothekers, webshops van buurtapothekers, online apothekers, farmaceutische dienstenplatformen, hebben het allemaal in aanbod. Op de illegale markt is Mysimba misschien ook verkrijgbaar maar zelfs indien we weten dat het middel inderdaad illegaal verkocht wordt gaan we het je niet vertellen omdat we niet willen promoten om het via die weg te kopen.

Mysimba is niet te koop in Kruidvat, Bol.com of Etos. Drogisten kunnen het niet verkopen omdat een doktersvoorschrift is vereist en drogisten enkel niet-voorschriftplichtige geneesmiddelen mogen verkopen. Haar ingrediënten veroorzaken immers bijwerkingen en men wil garanderen dat de patiënt de juiste behandeling en begeleiding krijgt.

Kopen in België en Nederland

Zoals je op basis van de tabel kan zien, scoren online farmaceutische platformen goed wat betreft lage kostprijs én gemak. Maar hoe ga je nou te werk wanneer je daar wil kopen? Het lijkt iets ingewikkelder dan in een gewone apotheek, maar dat is omdat je alle stappen van aankoop tezamen op één site hebt. In werkelijkheid is het best eenvoudig.

Eerst en vooral kies je uit hun assortiment het medicament dat je denkt nodig te hebben. Vervolgens krijg je een consultatie aangeboden met één van hun medewerkende artsen. Voor België zijn dat Nederlandse artsen omdat telegeneeskunde in Nederland gereguleerd is door de wet. Men vraagt je een medische vragenlijst in te vullen en op basis daarvan maakt de arts een diagnose op.

Ofwel bevestigt de arts dat het door jouw gekozen medicament geschikt is, ofwel stelt hij/zij een betere keus voor. Wanneer jij en de arts akkoord zijn over de te kiezen behandeling schrijft deze een voorschrift uit dat naar de administratieve dienst gaat. Je rekent af en vervolgens bestelt de administratieve dienst het medicament uit de stock van een partner-apotheek die het middel in voorraad heeft en stuurt deze naar her door jou gekozen leveradres. De prijs die je betaalt voor je bestelling omvat de kosten van al deze stappen.

Prijs

 apotheekfysiekapotheekon-linefarmaceutisch diensten platform
etalageprijs💶💶💶
vervoer apotheek💶
vervoer dokter💶💶
dokterskost💶💶
leveringskost
SUBTOTAAL💶 💶 💶 💶💶 💶 💶💶
ziekteverzekering(BE)(NL)
💶
(BE)(NL)💶(BE)
  
(NL)
💶
TOTAALPRIJS(BE)
💶 💶 💶 💶
(NL)
💶 💶 💶
(BE)
💶 💶 💶
(NL)
💶 💶
(BE)
💶
(NL)
 apotheekfysiek apotheekon-line farmaceutisch diensten platform

De zorgverzekeraars in Nederland betalen Mysimba terug, maar de mutualiteiten in België niet. Belgen betalen dus jammer genoeg meer voor dit medicament dan de Nederlanders.

Mysimba onder de loep

Voor ernstig overgewicht

Dit medicament is geïndiceerd voor een gezondheidsbedreigende mate van overgewicht. Dus niet gewoon om een strakkere lijn aan te meten. Er moet echt wel sprake zijn van een hoeveelheid gewicht die gevaarlijk is voor de gezondheid.

  1. Indicatie voor Mysimba

    Strikt genomen schrijft men Mysimba enkel voor aan mensen die de diagnose van obesitas (BMI 30 of hoger), of die van overgewicht (BMI 27 of hoger – met complicaties) hebben gekregen. De behandeling wordt gezien als complementair aan veranderingen in de levensstijl: aangepaste voeding en lichaamsbeweging.

Om gewichtsverlies te bekomen heeft men voor Mysimba een fixed-dose combinatie ontworpen bestaande uit naltrexon en bupropion, die het hongergevoel in het centraal zenuwstelsel doet afnemen. Minder honger betekent logischerwijs minder eten. Bupropion, op zichzelf, werd reeds voor behandelingen tegen depressie gebruikt en naltrexone om verslavingen te behandelen.

 naltrexonebupropion
Indicatie individueelverslavingdepressie
Indicatie als combinatieovergewicht
Mysimba vergeleken met GLP-1 medicatie
MerkMysimbaSaxenda
Werkwijze van actieVerminderd eetlust via GLP-1 agonist receptoren, geeft verzadigder gevoel dat langer blijft hangen.Verminderd eetlust via centraal zenuwstelsel, helpt om eetverslaving te verzwakken.
Administratiemediumtabletteninjectie
Actieve bestanddelennaltrexon & bupropionliraglutide
Resultaten voor gewichtsverlies5% van initieel gewicht5% – 10% van initieel gewicht
Snelheid van actieheeft meer tijd nodig om in te werkensnel, binnen de eerste maand resultaat
Indicatiesgewichtsverlies bij obesitas en overgewicht met complicaties gewichtsverlies bij obesitas en overgewicht met complicaties; diabetes type 2
Voornaamste bijwerkingenmisselijkheidconstipatieovergevenduizeligheidhoofdpijnmisselijkheidconstipatieovergevendiarree 
Voorschriftplichtvoorschriftplichtigvoorschriftplichtig
Contra-indicatiesopgepast met andere medicamenten en hoge bloeddrukschildklierkanker,ernstige nier- of leverproblemen
Conclusie
Saxenda and Mysimba werken allebei voor gewichtsverlies door de drang naar eten te doen afnemen, maar bereiken dit doel ieder via een gans andere weg. Saxenda zorgt over het geheel genomen voor meer gewichtsverlies maar heeft meet gastro-intestinale bijwerkingen. Mysimba is goedkoper. Saxenda wordt toegediend via injectie terwijl Mysimba via tabletten wordt ingenomen. Je persoonlijke voorkeur inzake al deze factoren zal bepalen welk medicament jou het beste ligt.

Hoe werkt Mysimba?

Naltrexon en bupropion hebben, indien samen toegediend, een unieke inwerking op het centraal zenuwstelsel: ze verminderen het hongergevoel, met als gevolg dat de persoon die de behandeling ondergaat minder eet. Afvallen is dan vanzelf het gevolg.[1]

Mysimba innemen

Mysimba administratie
De behandeling wordt gradueel geëscaleerd om je lichaam toe te laten te wennen.
De tabletten nemen met water, bij voorkeur tijdens de maaltijd. Niet bijten op de tabletten, hen niet doormidden snijden, er niet op kauwen of malen.
Fasetabletten / dagdagelijks innementotaal dagelijks
Week 11één in de ochtend8mg Naltrexon 90mg Bupropion
Week 22één in de ochtend, één in de avond16mg Naltrexon 180mg Bupropion
Week 33twee in de ochtend, één in de avond24mg Naltrexon 270mg Bupropion
Week 44twee in de ochtend, twee in de avond32mg Naltrexon 360mg Bupropion
Als je een dosis vergeet laat het dan zo en neem gewoon de volgende weer correct in. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.
Als je na 16 dagen Mysimba in te nemen nog geen 5% van je oorspronkelijk gewicht verloren hebt zal je dokter waarschijnlijk je behandeling stopzetten.
[1]

Contra-indicaties

  • Neem Mysimba niet indien als je gevoelig bent aan bipolaire stoornis, boelemie of anorexia nervosa.
  • Gebruik het niet als je verslaafd bent aan alcohol, opiaten, benzodiazepines of kalmeringsmiddelen. of probeert van die middelen af te geraken.
  • Neem dit medicament niet indien je allergisch bent aan naltrexon of bupropion.
  • Neem het middel niet indien je lijdt aan ongecontroleerde hypertensie (hoge bloeddruk).
  • Indien je af en toe epileptische aanvallen krijgt of kreeg, neem het dan niet.
  • Heb je een hersentumor, dan is het middel tegengeindiceerd voor je.
  • Neem Mysimba niet als je nieren of lever verzwakt zijn.[1]

Interacties

  • Bupropion kan de plasmaspiegel van digoxin verlagen.
  • Neem terwijl je Mysimba neemt geen andere medicatie die bupropion of naltrexon bevat.
  • Mysimba vermeerdert je gevoeligheid voor alcohol.
  • Om serotoninesyndroom te voorkomen: neem Mysimba niet samen met MAO-remmers. En als je stopt met een MAO-remmer om Mysimba te kunnen nemen, wacht dan twee weken alvorens het nieuwe medicijn te nemen. Indien het om ‘reversible’ MAO remmer gaat, is 24 uren genoeg.

Neem tijdens je behandeling met Mysimba geen:

  • CYP2D6-substraten, sederende antihistaminica, , tramadol, chinolonen, theofylline en systemische corticosteroïden of bloedglucoseverlagende middelen
  • antimalariamiddelen
  • psychiatrische medicamenten, zoals antidepressiva en antipsychotica
  • hoge bloeddruk medicamenten: beta-blockers zoals metoprolol, en clonidine
  • medicamenten voor onregelmatig hartritme, zoals propafenone, flecainide
  • kankermedicijnen zoals cyclophospamide, ifosphamide, tamoxifen
  • medicijnen voor de ziekte van Parkinson, zoals levodopa, amantadine or orphenadrine
  • medicijnen tegen hartinfarct: ticlopidine of clopidogrel
  • HIV en AIDS medicamenten zoals efavirenz and ritonavir

medicamenten voor epilepsie zoals valproate, carbamazepine, fenytoïne en phenobarbital.[1]

Voorzorgen

  • Angstwerende middelen

Stop niet met angstwerende middelen tijdens een Mysimba behandeling

  • Zwangerschap

Bij dieren is naltrexon schadelijk voor de foetus. En ook al zijn er bij onderzoeken bij mensen nog onvoldoende gegevens naar voren gekomen om met zekerheid een vaststelling te doen, het feit dat het gegeven bij proefdieren naar voren komt vindt men voldoende reden voor voorzichtigheid. Zodoende wordt het afgeraden om Mysimba te gebruiken tijdens zwangerschap of voor een geplande zwangerschap. Sowieso is afvallen geen goed idee als men zwanger is.

  • Borstvoeding

Zowel naltrexone als bupropion gaan over op de moedermelk. Borstvoeding geven is daarom uitgesloten.[1]

Opgepast!

Opgepast wanneer je Mysimba neem
HuidreactiesO.a. SJS en AGEP kunnen optreden.In dit geval de behandeling staken.
BejaardenOuderen zijn gevoeliger voor de bestanddelen.De dokter geeft lagere dosissen.
KinderenEr is geen onderzoek gedaan naar de effecten op kinderen. Daarom schrijft men het uit voorzorg niet aan hen voor.
RijvaardigheidMysimba maakt slaperig.Rij niet na Mysimba inname.
[1]

Bijwerkingen

Bijwerkingen van Mysimba
 naltrexonbupropion
Vaak voorkomende bijwerkingen die aandacht vragen. Breng je dokter op de hoogte als zij zich voordoen.mild tot matige buik- of maagpijn
angst, nervositeithoofdpijngewrichts- of spierpijnmisselijkheid of overgevenabnormale moeheid
Minder vaak voorkomende bijwerkingen die aandacht vragen. Breng je dokter op de hoogte als zij zich voordoen.uitslagrillingenconstipatiehoesten, schorheid, lopende of verstopte neus, niezen, keelpijndiarreeduizeligheidsnel, bonkende hartslagvermeerderde dorstgeirriteerdheidverlies van smaakseksuele problemen bij mannenconstipatieverminderde eetlustduizeligheidmeer zwetenmaagpijnbevenongebruikelijk gewichtsverlieswazig zichtverandering in de smaakzinslaperigheidvaak plassenhese keelongewoon goedvoelen
zeldzaam voorkomende bijwerkingen die aandacht vragen. Breng je dokter op de hoogte als zij zich voordoen.erge buikpijn of erge maagpijnpijn in de borstkastverwarringongemak tijdens urinerenkoortshallucinatiesdepressie of gemoeds- of mentale veranderingen. ringen of suizen in de orenkortademigheidzwellen van gezicht, voeten, gewichstoenameangstdroge mondhyperventilatieonregelmatige hartslaggeirriteerdheidrusteloosheidtrillenmoeilijk slapen
Tekenen van overdosis! Bel onmiddellijk de dokter of het anti-gifcentrum (België) 070 245 245misselijkheidmaagpijnduizeligheidaanvallen of convulsiesoorsuizen
erge hoofdpijn, netelroos of jeuk enhuiduitslag
[1]

Interessant om weten

Mysimba is een Fixed Dose CombinatieWat is de B.M.I.?
Fixed-dose combinaties zijn combinaties die standaard een tweeledige unit vormen met een enkele identiteit. Men spreekt enkel van deze unit wanneer de twee compounds in exact die hoeveelheden samen aanwezig zijn. Gecombineerde medicamenten zijn niet hetzelfde als codrugs. Dat zijn synergetische medicijnen bestaande uit twee, oorspronkelijk gescheiden, compounds die chemisch met mekaar geïntegreerd zijn verworden zijn tot één middel.Body Mass Index is een schema dat toelaat in één oogopslag de verhouding tussen lichaamsgewicht en lengte te kennen. Immers, een bepaald gewicht is gezond voor een bepaalde lengte en ongezond voor een andere lengte. De B.M.I. lost dit probleem van het diagnosticeren van relatieve relatie tussen gewicht en lengte op een eenvoudige wijze op.

Mysimba is momenteel onder review voor cardiovasculaire effectenHoeveel kan Mysimba me doen afvallen?
Mysimba vs placebo zou tijdens onderzoek de transiënt relatieve bloeddruk met 1-2 mm Hg en het hartritme met 1,5 slagen per minuut vermeerderen. Ook andere Bupropion-gerelateerde medicamenten zouden tot hypertensie geleid hebben.In een studie met meer dan 4,500 deelnemers die ook een aangepast dieet volgden en aan lichaamsbeweging deden werd duidelijk dat diegenen die Mysimba namen 5% van hun oorspronkelijk lichaamsgewicht verloren tegen week 16 en diegenen die een volle 56 weken aanhielden 8%.
Wist je dat de B.M.I. erg beperkt is?Ken je nog andere Fixed Dose Combinations?
De B.M.I. is handig, maar in feite onvolledig. Zo houdt hij geen rekening met de verhoudingen tussen spiermassa, beenderdichtheid en lichaamsvet.Voorbeelden van andere Fixed Dose Combination merken: Metatensin(reserpine & trichlormethiazide); Actoplus Met (metformine & pioglitazone)
[1], [2], [3]

Bronnen

  1. Orexigen Therapeutics Ireland Limited. Summary of product characteristics. Bezocht 29 mei 2024. https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/mysimba-epar-product-information_en.pdf
  2. Bhattacharya S. Cardiovascular Safety Review for Weight Loss Drug Mysimba. 21 september 2023. Bezocht 29 mei 2024. https://www.medscape.com/viewarticle/cardiovascular-safety-review-weight-loss-drug-mysimba-2023a1000mt7?form=fpf
  3. Gautam C S, Lekha Saha L. Fixed dose drug combinations (FDCs): rational or irrational: a view point. 21 februari 2008. Bezocht 29 mei 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2432494/