Je weg vinden in de internetjungle

Het heeft eeuwen inspanning gekost, getroost door vele generaties van geneeskundigen, apothekers en ambtenaren, om onze gezondheidszorg en farmaceutische economie te moderniseren, structureren, standaardiseren en, kortom, veilig te maken. Tegen het einde van de twintigste eeuw was de buurtapotheek een bastion van betrouwbaarheid geworden, strikt gereguleerd door de overheid.

Tot de komst van het internet, midden jaren ’90, opnieuw de kaarten door mekaar schudde. Het www was de nieuwe ongereguleerde frontier van opportuniteit en illegaliteit, die overheden opnieuw moesten zien te onderwerpen en aan banden zien te leggen.

En daar zijn ze redelijk goed in geslaagd. Hoe langer hoe meer verstevigd de wetmaker haar grip op het www en worden transacties als maar veiliger. Nog steeds zijn er criminele spelers actief met frauduleuze sites, maar zij hebben het veel lastiger om klanten te vinden voor hun koopwaar dan in de jaren ’90 en ’00 het geval was. Enerzijds door de groeiende regulering maar ook doordat mensen steeds beter geïnformeerd en gewapend zijn tegen desinformatie en list.

Wetgeving geeft garantie dat men vissen krijgt, en kennis is weten hoe ze zelf te vangen. Kennis maakt het individu onafhankelijk, vrij, zelfstandig. Het is bij het verschaffen van deze kennis dat wij in beeld willen komen.

Onze visie

Wij geloven in een complementaire, geïntegreerde, geneeskunde, beoefend door geïnformeerde, vrije, zelfstandige, onafhankelijke individuen waarbij alle mogelijke vormen ingezet worden, of dat nu klassieke, traditionele, natuur-, volks-, of homeopathische geneeskunde betreft, ter genezing van het individu:

Onze missie

Wij zijn een site die gepassioneerd is door medicamenten en natuurgeneesmiddelen, al dan niet voorschriftplichtig. Wij willen informatie geven over medicijnen, met bovenstaande visie in het achterhoofd. Informatie moet zodoende:

Wij zijn schrijvers en onderzoekers

Onze stiel is schrijven en we doen dit over wat ons passioneert: medicatie. Om dit goed te doen en omdat we het leuk vinden, doen we continu onderzoek naar het thema. Ons betrappen op een fout is de uitdaging die we je geven. Schrik niet terug om ons te bekritiseren over iets dat we schrijven en het te corrigeren. Dit is noodzakelijk om de informatie op onze site zo foutloos mogelijk te houden.

Wij verspreiden informatie

Wij verspreiden via onze website informatie over geneesmiddelen en behandelingen, oud en nieuw, uit de klassieke en alternatieve geneeskunde, met of zonder voorschrift-plicht, zodat naast je dokter, je zelf ook een dieper inzicht kan ontwikkelen over de medicatie die je neemt of wil gaan nemen. Naast kennis willen we samenspraak bevorderen tussen dokter en patiënt. Doktersadvies is onontbeerlijk maar niet absoluut. Ook dokters maken fouten en als patiënt speel jij een onmisbare rol als beschermer van je lijf, om ongelukken te voorkomen. Genezing is een gedeelde verantwoordelijkheid.

Wij studeren voortdurend bij

Wij proberen steeds mee te blijven met alle nieuwe ontwikkelingen op het vlak van de farmaceutische wetenschap, de problemen en oplossingen in de farmaceutische economie en de wetgeving inzake farmaceutische middelen.

Wij verkopen niet

Je kan op onze site geen medicamenten kopen. Je kan bij ons wel links vinden naar sites die dat wel doen. We doen dit enkel voor gerenommeerde, betrouwbare, legale, sites.

Iedereen heeft een inkomen nodig, wij ook. Maar we vinden dat dit gegeven niet de kwaliteit van geneeskunde mag aantasten. We gaan nooit informatie misvormen met de gedachte aan winst. 

We vinden ook dat geneeskunde toegankelijk moet zijn voor iedereen, ongeacht financieel vermogen.

Wij geven geen medisch advies

Tot slot willen we benadrukken dat wij geen dokters, noch apothekers zijn. We hebben geen diploma dat ons toelaat om geautoriseerde, definitieve, uitspraken te doen over medicatie of het gebruik er van. Wij herhalen simpelweg wat mensen die daar toe geautoriseerd zijn zeggen over medicatie, en proberen daarbij zo getrouw mogelijk aan de bron te blijven.

Om deze redenen moet je wat wij schrijven nooit zomaar aannemen voor waarheid maar altijd een arts raadplegen om zeker te zijn. Het woord van de arts primeert op wat wij zeggen. En we vragen aan jou om ons op de hoogte te brengen als we iets schrijven dat in contradictie is met wat je arts zegt, zodat we dit kunnen herzien.

Wij doen als dusdanig afstand van alle medische verantwoordelijkheid voor wat we schrijven en verwijzen u met aandrang door naar gediplomeerde beoefenaars van geneeskunde. Niettegenstaande dit feit doen we er alles aan opdat uw arts mag goedkeuren wat wij schrijven.

Laat ons schrijven een aanzet zijn voor jou om zelf op zoek te gaan naar informatie en deze te bespreken met je arts.